De Centurion

Le Centurion
Het was een zeer kleurrijke Europese campagne met het Peugeot Bastos Racing Team! Zoals hier tijdens de Bulgaria Rally, met Christophe Anciaux, Christian Levert, Marc Dhyne, Frank Bouillot, Alain Levert, Lionel Robaer en vooraan Marc Van Dalen. Foto Willy Weyens

Na twee seizoenen in België – overwinningen in de Boucles en Ieper – en WRC, met een 5de plaats in de Deutschland, beleefde ik in 2003 mijn derde en laatste seizoen met Kronos Racing en dit in de functie van press officer van het Peugeot Bastos Racing Team! Het werd een zeer kleurrijk jaar met heel veel leute en plezier gedurende een overigens zeer geslaagde Europese campagne. Dat was de verdienste van Jean Charles Odon – de vervanger van Christian Deltombe, nu de man in het programma van Peugeot in Le Mans -, Christophe ‘Fino’ Anciaux, Lionel ‘Le Blanc’ Robaer, François Mayeux, Marc Dhyne, Alain et Christian Levert, Frank Bouillot, Marc ‘Le Centurion’ Germain, Yves ‘le Bison’ Matton, Luc(iano) Manset(ti) alias The Snake, Jacky, de Pool, Andrzejewski, Koen(raad) (von) Wyckmans en, of course, de twee Magische Duo’s, Bruno Thiry-Jean Marc Fortin &Marc Van Dalen – Ron Dennis, dixit J.G. Mal-Voy – en de betreurde Jean-Pierre Mondron! Met daarnaast ook nog de ploeg van Itera in een tweede 206 van Russen Evgeny Vasin-Alexey Shcukin – die alleen het Russisch machtig waren – met aan de basis ingenieur Jean-Pierre De Backer en Olivier Mahy, als verantwoordelijke van de blauwe bolide, bijgestaan door Yves ‘Papy’ Ridelle, Yvan Bouillot, Geoffrey Gerard en twee Russische mecaniciens! Oh ja, de Russen konden terugvallen op een tolk: een Duits-Russische ex-wielrenner, gelinkt aan Itera, die zich steeds met de… fiets naar de klassementsproeven begaf! Kleurrijk gezelschap?

Assistentie voor Thiry-Fortin van Kronos Racing voor het genaamde Peugeot Bastos Racing Team, vaak met de hulp van collega’s, in het blauw, van Itera. Foto Willy Weyens

Bijnamen. Het was vaste prik bij het verenigde Peugeot Bastos Racing Team. Omdat hij vond dat zijn haar een beurt nodig had, trok Marc Germain, de osteopaat van Bruno Thiry, in het Turkse Izmir, alwaar we waren neergestreken voor de Tofas Rally, naar één of ander shopping center, op zoek naar een kapper. Blijkbaar moet de voorbereidende communicatie niet goed zijn verlopen, want de Turkse kapper had er iets té stevig de schaar ingezet. In die mate dat ik bij het terugzien van onze vriend prompt dacht aan een gladgeschoren kopje van een goed in het vel zittende Amerikaanse GI, maar Marc Van Dalen deed beter en scoorde het meeste punten door hem de ludieke naam van Le Centurion, de in de strips van Asterix & Obelix veel geplaagde hoofdman van de Romeinse troepen, toe te kennen!

De Centurion
Ere-rondje voor Marc ‘Le Centurion’ Germain na afloop van de Rallye d’Antibes 2003. In het goede gezelschap van Marc Dhyne, Christian & Alain Levert, François Mayeux, Christophe Anciaux, Frank Bouillot, Lionel Robaer.

Enter Le Centurion! Tijdens een uitgelopen restaurantbezoek  gedurende de Rally van Polen verraste daarop het duo Van Dalen-Mondron Marc met een uniek geschenk: een karnavalspakje van zo’n Romeinse krijgsheer! Het was in dat kostuum, gehezen op het bandenkarretje van het team, dat Marc/Le Centurion in het wagenpark van de Rally van Antibes door de mecaniciens werd rondgereden. Het leidde tot rare blikken van de bezoekers van de supermarkt, alwaar het ‘parc fermé’ zich bevond… Na het (bijna) verzekeren van de Europese titel – een tweede plaats in de Condroz zou volstaan – volgde er op zondagavond een geweldig feestje bij René Cromphout, toen marketingbaas bij Peugeot Belgium Luxemburg en grote bezieler van het programma Peugeot Bastos. Dat de voltallige ietwat vermoeide ploeg hiervoor nog op zondagavond van Antibes naar Draguignan diende af te zakken, kon de pret niet bederven en het was diep in de nacht dat er werd teruggereden naar de respectievelijke hotels in Antibes!

Fun. Maar steeds super-professioneel. Het seizoen 2003 staat dan ook met gouden letters ingeschreven in mijn boekje met souvenirs. Nice memories from my live in Naninne City!